Wie ben ik?

Angelique van Kuijk

Mijn naam is Angelique van Kuijk

Vanuit mijn hart werk ik als coach voor mensen met honden. Ik ben hondengedragsdeskundige en help hondeneigenaren om met plezier en in harmonie samen te leven met hun hond(en) en van hun honden te leren.

Wat ik mooi vind in het werken met mensen en hun hond(en), is een bijdrage te kunnen leveren aan de relatie die zij met elkaar hebben. Ik werk hierbij vanuit een holistische visie, waarbij ik zowel op fysiek, emotioneel als mentaal niveau werk. In mijn begeleiding richt ik mij niet alleen op de hond, maar ook op de mens. Wanneer beide in balans zijn ontstaat er rust en plezier en kan er in harmonie samengeleefd worden. 

Vanaf 2002 heb ik verschillende traditionele opleidingen gevolgd tot instructeur en hondengedragstherapeut. De laatste jaren heb ik mij echter verder ontwikkeld en ben ik meer vanuit de visie van Turid Rugaas en Sheila Harper gaan werken. 

Daarnaast heb ik mij door mijn eigen emotionele onbalans en mijn ontwikkeling hierin, verdiept in neuropsychologie, dit is de psychologie die zich bezighoudt met de functies van het brein en de relatie daarvan met gedrag. Ik kwam tot het inzicht dat de hersenen van honden voor een heel groot deel overeenkomen met ons brein. Waardoor ik het kijken naar gedrag en behoeften van honden anders ging zien dan de traditionele manier van het verklaren van hondengedrag. En leer ik mensen te kijken naar de (emotionele) behoeften van hun hond. Inmiddels worden hier vele onderzoeken naar gedaan bij honden en komen we steeds meer hierover te weten.

Ik werk vanuit rust en veiligheid. En begeleid mensen om vanuit kalmte hun hond te kunnen begeleiden door middel van Mindfulness.

Daarnaast heb ik een aantal opleidingen gevolgd op het gebied van bewustzijnsontwikkeling. Ik ben hierdoor opgeleid tot  NLP-Master Practitioner en Transpersoonlijk coach/counselor. Deze opleidingen zijn gebaseerd op een ontwikkeling naar je ware  essentie. 

Een belangrijke waarde in de omgang vind ik de houding naar onze hond(en); het doel zou niet moeten zijn dat jouw hond moet luisteren naar jou en voor jou gewenst gedrag vertoont, maar dat je hem/haar zo begeleid dat hij/zij (zoveel als mogelijk) zelfvertrouwen ontwikkelt, sociaalvaardig, vrolijk, ontspannen en in balans is en zelf goed met de situaties in deze maatschappij overweg kan. Het is jouw taak om dit vanuit je eigen kalmte en stabiliteit te kunnen begeleiden, dat is mijn inziens waar leiderschap. We kunnen veel leren over onszelf in de relatie en interactie met onze hond(en). Als je hiervoor openstaat, kijk dan zeker verder op deze website.

Mijn missie

Het bijdragen om mens en dier te leren in vrijheid te zijn en in harmonie samen te leven. Dit doe ik door begeleiding in bewustwording en kennisoverdracht.

Mijn visie

Een goede relatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen, respect en begrip. Een relatie vanuit verbinding en vertrouwen is zo waardevol voor mens en dier! Commando’s geven is zo ingesleten in onze maatschappij, maar dit is niet de basis van een relatie, dat is echte aandacht voor elkaar en samenleven met een dier vanuit gelijkwaardigheid.

Ieder mens heeft het vermogen om zich bewust te zijn dat elke relatie in vrijheid geleefd kan worden. Vrijheid verkrijg je door (zelf)kennis, liefdevol grenzen kunnen stellen en innerlijke balans. Bij het samenleven met je hond is niet alleen kennis van de psychologie van een hond nodig, ook jezelf leren kennen en bewustworden van je eigen energie en hieruit voortvloeiend gedrag is een essentiële factor in het samenleven met een hond in harmonie.