Flexibiliteit als sleutel voor succes

Wanneer je je hond iets nieuws wilt leren zul je het meest succes hebben wanneer je een stappenplan maakt en dit zorgvuldig uitvoert. Je gaat hierbij van te voren nadenken over welke stappen er allemaal genomen moeten worden om te komen tot het gedrag dat jij graag aan je hond wilt leren. Ik adviseer je deze stappen ook echt op te schrijven, zodat je heel duidelijk weet wat je in een oefensessie gaat doen.

Wanneer je het opschrijft vorm je ook een plaatje in je hoofd en dit draagt bij aan het behalen van je resultaat. Hierover zal ik in een ander artikel nog wel eens meer schrijven. Natuurlijk wil je dat jouw hond het zo snel mogelijk kent, zeker bij probleemgedrag wil je zo snel mogelijk van dat gedrag af.

Bij het aanleren van iets nieuws waarbij de hond ontspannen en gemotiveerd is om iets te leren kan dit in principe ook heel snel gaan. Bij probleemgedrag ligt er ook een emotioneel stuk onder en zal het in de regel meer tijd kosten.

Maar in beide gevallen begin je in een makkelijke situatie zonder afleiding. Zodat de hond goed begrijpt wat er van hem/haar verwacht wordt. Dit is je eerste stap. Wanneer dit goed gaat, kun je verder gaan met je tweede stap. En dan komt het, het kan zijn dat de stap die jij als tweede bedacht had niet lukt. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn:

  • De hond snapt het gewoon niet.
  • De situatie is te moeilijk.
  • De hond is te gestrest.
  • Je gaat te snel.
  • Je hebt teveel of te lang geoefend.
  • Jij bent zelf niet ontspannen.

Nu zul je flexibel moeten zijn en je stap aanpassen aan wat de hond aankan. Alle volgende stappen ga je volgens dit principe verder nemen.

Maak het weer even makkelijker voor je hond en zorg dat hij succes heeft, dit motiveert jullie beide weer om verder te gaan.

De ervaring leert wanneer je in het begin babysteps maakt het leuk blijft en je hond het goed kan onthouden. Je zult zien dat wanneer deze basis stevig is het ineens heel snel kan gaan, het zogenoemde sneeuwbaleffect.

Ik wens je veel plezier en laat hieronder eens weten wat jij aan je hond geleerd hebt en hoe het ging.