Waarom honden uitvallen en 7 tips hoe je hiermee om kunt gaan

Ontspannen wandelen voor mens en dier

Honden die uitvallen wanneer ze buiten een andere hond tegenkomen hebben hier altijd een goede reden voor. Je zult daarom eerst moeten gaan begrijpen waarom je hond uitvalt. Wanneer je de reden weet, kun je hem/haar gaan helpen om zich weer veilig te voelen in die situatie, waardoor het gedrag veranderd. Er zijn vele redenen waarom een hond uitvalt. In dit artikel zal ik ingaan op de meest voorkomende redenen.

Honden zijn van nature conflictvermijdende dieren. Een frontale ontmoeting moet altijd gepaard gaan met sociaal gedrag om ontspannend te kunnen zijn. Denk maar aan het gedrag dat wij mensen vertonen, je geeft een glimlach of kijkt juist weg, je zegt gedag, je loopt een beetje met een boog om de ander heen. Mensen die we kennen geven we afhankelijk van de relatie een hand, een kus of een omhelzing. Honden kennen ook sociale gedragingen zij communiceren dit door kalmerende signalen te geven. Dit begint al op een grote afstand, wanneer beide honden voldoende kalmerende signalen hebben kunnen geven zullen ze ontspannen dichter naar elkaar kunnen komen. Of aangeven hier geen behoefte aan te hebben en met een boog langs elkaar heen lopen. Elke ontmoeting zal anders verlopen. Denk hierbij aan met een boog(je) om elkaar heenlopen, snuffelcontact hebben of zelfs even spelen. Hierbij geldt; hoe vertrouwder, hoe meer fysiek contact er gemaakt kan worden. Zonder vertrouwen geen ontspannen contact. Denk maar weer aan het voorbeeld wat ik hierboven noemde over mensen.

Mensen belemmeren vaak onbewust de mogelijkheid van de hond om deze kalmerende signalen af te geven. Een ontspannen ontmoeting zal alleen gebeuren wanneer de honden elkaar met deze signalen hebben kunnen “vertellen” dat ze het vriendelijk met elkaar voorhebben. Wanneer je hier niet bewust van bent doe je al gauw dingen die voor de hond te confronterend zijn of belemmer je je hond om dit gedrag te kunnen vertonen.

Je kunt hierbij denken aan:

 • Het rechtstreeks toelopen op de andere hondeneigenaar met zijn hond.
 • Het kort maken van de riem, waardoor spanning ontstaat en hij alle signalen die hij met zijn kop geeft (en dat zijn er heel veel) niet meer kan geven.
 • Het commando “volg” geven, waardoor je de communicatie verbreekt, dit geeft ook spanning.
 • Snel tempo blijven lopen.
 • De hond dwingen mee te lopen wanneer deze gaat liggen, een uitermate sterk kalmerend signaal.
 • De hond geen mogelijkheid geven om te snuffelen of te plassen, wat ook tot de communicatie behoort.
 • De hond corrigeren.

Wanneer één of meerdere van bovenstaande handelingen gebeuren dan geeft zo’n ontmoeting veel spanning. Doordat de hond in die situatie gestrest raakt kan hij gaan blaffen, springen en/of willen rennen, wat natuurlijk uitmondt in aan de lijn trekken.

7 tips hoe je hiermee om kunt gaan, zodat jouw hond of de andere hond kan ontspannen en vertrouwen krijgt:

 • Kalm blijven.
 • Langzamer gaan lopen.
 • Geen stem- of andere correctie geven.
 • Met een boog(je) in de richting van de andere hond lopen. Soms is het in het begin nodig om een grote boog te maken of zelfs de straat over te steken. Belangrijk is dat de hond in ontspanning kan blijven. Alleen dan kan hij ervaren dat het veilig is en dus leren.
 • Je hond niet in te moeilijke situaties brengen, bv. een hond passeren in een smalle steeg/pad.
 • Je hond uitlaten met een tuigje, zodat zijn kop vrij is om de signalen te kunnen geven.
 • Lange lijn gebruiken, zodat de lijn niet snel strak staat, waardoor er al spanning ontstaat.

Een andere veel voorkomende reden is ervaringen uit het verleden.
Wanneer een hond in het verleden een negatieve of zelfs traumatische ervaring heeft gehad doordat hij bijvoorbeeld als pup steeds omver gewalst is. Of wanneer je hond door een andere hond aangevallen is. Of wanneer je je hond flink gecorrigeerd hebt in het bijzijn van andere honden, dan ontstaat er al een automatische stressreactie en kan dit zich uiten in gedrag als grommen en/of blaffen. Of in het uiterste geval direct over gaan tot aanval, dat is dan hun beste verdediging.

Je zult je hond dan goed moeten begeleiden om hem weer vertrouwen in andere honden te laten krijgen. In dit geval is het verstandig een hondengedragsdeskundige in te schakelen, die jou hier stapje voor stapje in begeleid. Je zult je moeten concentreren op de emotie van de hond en niet op het gedrag.

 • Wilco ❌❌❌

  Sinds 2 maanden ben ik in het bezit van Toh Kai teefje en is al flink uit de kluiten gewassen en is een mix Char Pei/ Rottweiler van 10 maanden jong/oud. Ik heb haar laten testen bij KC Pampus door een gedragstherapeut en de conclusie was dat er niets mis was met Toh kai. Ze is hoogstens wat hyper en heeft veel begeleiding nodig. Er werd wel bij gezegd dat ze een Char Pei bloedlijn heeft en die vaak lastig te trainen zijn. Ik kom er steeds meer achter dat Toh Kai en ik geen goede match zijn, en elkaar absoluut niet begrijpen en aanvoelen. Buiten is en blijft Toh Kai een drama, en ik krijg haar niet goed onder controle. Alleen met mooie lieve woordjes of lekkere hapjes red ik het niet meer, ook verbaal kan ik geen indruk op haar maken. En corrigeren werkt bij haar alleen maar averechts. Ik merk dat ze steeds meer haar grenzen gaat verleggen en mijn uitdaagt, dus rustig buiten lopen is er absoluut niet bij. Steker nog ik zie er als een huis tegen op om met haar naar buiten te gaan. Ze is en blijf over enthousiast naar ander honden en mensen toe, ook al zit er geen kwaad bij. Ik heb jarenlang Rottweilers gehad, ook uit de opvang voor lastige honden, maar daar had ik binnen een week al vaak een klik mee, en daar had ik uiteindelijk geweldige honden aan. Maar deze dame is toch een heel andere verhaal, en misschien is het de mix Char Pei/ Rottweiler die het zo lastig maakt, maar boven al zoek ik toch de fout bij mezelf. Ik heb voor mijn gevoel er alles aan gedaan en ook alles met haar gedaan, maar er ontbreek een match tussen haar en mij spijtig genoeg. Wat m.n de laatste weken een groot probleem is het grommend hangen in de riem, alles geprobeerd maar wat ik ook doe ik stimuleer haar kennelijk alleen maar om door te gaan. Heeft iemand nog tips voor me?

 • disqus_gvLHBYg17b

  Mijn boerboel van 9 maanden oud loopt goed mee aan de lijn. Ik ben continue aan het trainen als ik met hem ga wandelen. Het gaat erg goed tot we een andere hond tegen komen. Dit kan al op 10 meter afstand zijn en dan hangt meneer al in de riem. Ik moet dan alle zijlen bijzetten dat hij niet kan weglopen, doordat ik hem los laat (hondje 65 kilo, vrouwtje 49 kilo)
  Een keer op de cursus kon ik hem niet houden en ging hij grommend op een andere hond af. Hij ging er bovenop liggen met zijn voorpoten. De trainer heeft toen ingegrepen. Maar ik vond het een heftige ervaring. Waarom vertoont mijn hond zulk gedrag? Ik weet dat een boerboel niet ideaal is met andere reuen, maar dit lijkt me geen normaal gedrag.
  Bij ons thuis is het de grootste knuffelkont die je je maar wensen kan, hij zit vol met liefde voor ons. Tips zijn welkom!

 • Tedy Nikolova

  Beste angelique,

  Ik heb een Duitse Herder teefje van 3 jaar en is super lief tegen mensen. Alleen niet tegen andere honden(wel tegen puppy’s), en valt ze zo uit het niets aan. Nu weet ik niet of dat door haar ouders komt want haar moeder was niet gewent aan andere honden(het was een waakhond). Ik wil dol graag met haar naar buiten en mij geen zorge hoefen te maken of er een hond in de buurt is. Nu heeft ze 2 honden die ze mag: eentje die ze ontmoette toen die puppy was en de andere toen die 3 jaar en zij zelf 2(reutjes allebei). Het was het moeilijkst met de oudere, maar na een paar dagen begonnen ze zelf naast elkaar te lopen en kwispelen. Alleen ik wil dat nu ook gebeurt in de eerste keer als we een hond tegen komen. Als het is op een onbekende plek voor haar doet ze ook niks gelukkig.

  Ik heb echt hulp nodig want ik wil echt niet dat er met haar wat gebeurt zoals dat ze ingeslapen moet worden.

  Met veel groet
  Tedy

  • kangani

   Hallo Tedy,

   Als je hier hulp bij wilt, kun je contact met mij opnemen voor individuele begeleiding. Je kunt mailen naar angeliquevankuijk@me.com of het contactformulier op de website invullen.

   Hartelijke groet,
   Angelique van Kuijk

 • Gerry Klompers

  Hallo,

  Ik merk dat ik me vaak schuldig maak aan verschillende van de punten (lijn kort, volgcommando, corrigeren,…). Doch heb ik ook vaak de andere aanpak geprobeerd (losse lijn, geen commando). Maar toch blijft ie uithalen ook al lijkt de andere hond op het eerste zicht geen verkeerde signalen te geven.
  Indien ie uithaalt, moet je hem dan consequent een vermaning geven?

 • Zoë

  Hallo allemaal,
  Ik heb ook een probleem met mijn weimeraner teefje van 4 jaar. Ik heb haar nog maar een half jaar en ze is verschrikkelijk lief. Haar enige nadeel is dat ze bepaalde honden vanuit het niets aanvalt terwijl ze met de meeste honden heel goed kan opschieten en altijd enthousiast op af springt om te spelen. Het is nu 2 keer gebeurd dat ze crème kleurige langharige kleine hondje aanvloog en pakte alsof het een konijn was die ze wilde doden. Beide hondjes leken op elkaar en ik zag dit niet aankomen omdat ze zonder opbouwende spanning naar ze toe vloog. Hoe kan ik mijn hond hierin veranderen want ze heeft deze honden serieus verwond?? Ik hoop dat iemand me kan helpen omdat het zo’n geweldige hond is.
  Zoë

  • kangani

   Hallo Zoe, een weimaraner is een jachthond. Wanneer ze niet goed gesocialiseerd is met kleine hondjes kan ze dit als prooi zien. Je schrijft ook dat ze herplaatst is bij jou, dus misschien ligt er een andere oorzaak van haar gedrag. Neem eens contact op met de vorige eigenaar over hoe ze daar op kleine hondjes reageerde. Van belang is in ieder geval te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt,vooral omdat ze de hondjes serieus verwond heeft, is het niet ondenkbaar dat dit een keer fataal afloopt voor het hondje. Jouw hond kan daar niets aan doen, het is haar instinct en jij moet haar leren hiermee om te gaan of als het instinct zo sterk is, het voorkomen door haar aan de lijn te houden. Neem dan in iedergeval een 10m. Doe haar ook een tuig om, als ze dat nog niet heeft. Tot het moment dat je haar hierin gaat begeleiden en je merkt dat ze beter reageert op kleine hondjes, zul je haar aangelijnd uit moeten laten. Of los in een overzichtelijk gebied (bv. omheind terrein) waar je zeker weet dat er geen hondjes op komen op dat moment of je ze aanziet komen en jouw hond aan kunt lijnen. Dit is een proces wat absoluut langere tijd in beslag zal nemen! Ze moet dus weer gaan ervaren en leren dat dit geen prooi is, maar een hond. Als je hier meer over wilt weten hoe je dit kunt doen, neem dan even contact met mij op: http://idealehondenbaas.nl/contact

 • Janneke

  Wij hebben een jack-russel teefje van 12 jr. Ze is als jonge hond enkele malen gegrepen door grote hond aan riem. We laten haar altijd los zodat ze weg kan in geval van nood. Ze snauw wel maar als honden haar links laten liggen is niks aan hand. Nu vanavond liep ze voiruit park in en liep stel met 2 hondjes. Zodra ze ons zagen was gelijk van als die rot hond weer aanvalt enz schop ik hem verrot. Nou we hebben miets gezien en.hoorden oik geen geblaf of wat ook dus wsl is ze er heen gelopen en wat gesnauwd. Hoe kan dit beste aanpakken want aan riem valt ze echt uit. Los minder tenzij ze in nauw gedreven wordt.

  • kangani

   Hallo Janneke, blijkbaar is los laten lopen dus gewoon het beste, dan kan ze inderdaad weg als er een hond op haar af komt. Hierbij moet je wel in de gaten houden of ze, als dit gebeurt weer snel hersteld. Dan is er niets aan de hand. Voor wat betreft het naar andere honden toegaan, zou ik ervoor zorgen dat je haar in iedergeval niet uit zicht laat gaan. Ik zou moeten zien hoe ze naar andere honden toegaat om te kijken of dit op een ontspannen manier gaat of dat ze het vanuit angst doet (controle en aanval is de beste verdediging). Als dat laatste het geval is, dan adviseer ik altijd om te gaan werken aan het zelfvertrouwen en vertrouwen in interactie met andere honden. In jouw geval zou ik zeggen, probeer in dat geval ergens te gaan lopen waar je niet zoveel honden tegenkomt, gezien haar leeftijd. Het ergens anders gaan lopen zou ik ook doen als ze vaak op de vlucht gaat voor honden en er lang spanning is.

   Daarnaast zou ik meer samen gaan doen tijdens het wandelen. En dan bedoel ik niet het uitvoeren van trucjes of commando’s, maar samen leuke dingen doen en de omgeving nieuwsgierig verkennen bijvoorbeeld. Hiermee versterk je de band tussen jullie en heeft ze niet zo snel de behoefte om naar andere honden toe te gaan. Wanneer ze op een ontspannen manier naar andere honden toegaat, zou ik er geen issue van maken, alleen niet uit zicht! Wanneer de band tussen jullie goed is en er is een situatie dat ze uit het zicht dreigt te gaan, dan kun je haar vragen naar je toe te komen en samen iets te doen. En nogmaals als je sowieso meer gaat doen samen, dan zal het uit zicht gaan ook niet meer gebeuren. Succes en laat nog een horen hoe het gaat.

 • Anita Koning

  hallo mensen,

  Ik heb een vraagje.
  Ik heb een mechelse herder van drie jaar.
  Hij is erg op zichzelf en loopt met een boogej om honden heen.
  Als ik met hem hier op het veld aaan het spelen ben is hij alleen geintereseerd in zijn bal.
  Nu is hij daar een jaar geleden aangevallen door een pittbull pup.
  Sinds dien als ik met hem aan het spelen ben en er komt een hond naar hem toelopen, maakt niet uit welk ras.
  Gaat hij eerst snuffelen en valt ze dan aan.
  Als hij aan de riem is blaft hij naar alle honden die ik tegen kom en zet zijn haren op.
  Wat kan ik hier aan doen. Hij is zo een lief beestje.

 • Karin

  Beste Angelique,

  Mijn (inmiddels gesteriliseerde) teefje, Amber, van nu 17 maanden oud, was tot vlak voor haar loopsheid erg goed (?) met alle andere honden. Overal ging ze in lage houding, druk kwispelend naar toe om maar vooral aardig gevonden te worden. Wat mij opviel was dat, in spel met een andere hond, zodra er 1 of 2 honden bij kwamen, zij altijd op de grond eindige en de andere honden daar van leken te profiteren. Toch leek ze daar nauwelijks van onder de indruk (maar ik vroeg me wel af wat in haar dat triggerde bij die andere honden).
  Vlak voor haar 1e loopsheid, dook ze, voor mij geheel onverwachts, op een Weimaraner af. Een voor haar nieuwe hond. Haren overeind, meteen op de rug van de andere hond springen, en enorm ‘domineren’ (incl. grommen).
  Anderhalve week later was ze loops…en sindsdien is ze wat onberekenbaar in haar gedrag naar andere honden. De honden die ze al voor de loopsheid kende, is allemaal geen probleem. Daar gaat ze nog steeds blij kwispelend (en vaak ook nog wel enigszins laag) op af. Maar naar nieuwe honden toe is het wisselend. Zekere honden; geen probleem. Onzekere en/of drukke honden wel! Bij benadering zie ik haar houding al veranderen; ze gaat staren (fixeren), haren gaan omhoog, etc. Soms komt het dan toch nog wel goed bij contact, als ze merkt dat de ander niet geintimideerd is, maar vaker is dit het begin van ‘uitvalgedrag’, zeker als ze aan de lijn is.
  (en regelmatig is na de eerste stempel, door haar gedrukt, het ook klaar ALS de andere hond zich ontwerpt. Soms wordt er dan 1 minuut later gespeeld samen)
  Hoe ga ik hier het beste mee om??
  Het lijkt me onzekerheid, maar wat kan ik voor haar doen om haar prettiger te doen voelen?

  Ik stel je mening/advies zeer op prijs!

  Groetjes,

  Karin

 • Bodile van S.

  Hallo mensen die mij willen helpen alsjeblieft!
  Mijn hond, een keeshond van 1,5 jaar oud, een reu, is sinds kort met mij en mijn vriend verhuist aan zee. Er zijn hier veel honden, wat natuurlijk geweldig is voor ons als dierenvrienden. Maar sinds een maand of twee kan hij niet met andere honden omgaan. De honden uit de buurt is prima en leuk, maar zodra er een andere hond aan komt lopen dan gaat hij liggen, en wachten totdat hij voorbijloopt. Soms blaft hij en gromt hij tegen de andere honden en dat gaat dan van kwaad tot erger. Het is erg beschamend omdat we niet weten wat we nu in zo’n situatie moeten doen. Ook als hij binnen ligt of zit en hij hoort honden dan gromt hij. Ik heb al meerdere malen geprobeerd om rustig te blijven, wel of niet iets zeggen, terugtrekken of laten gaan etc. Het lopen met hem is geen pretje, we zullen wel moeten omdat hij natuurlijk zijn beweging nodig heeft en moet plassen en poepen. Maar we vermijden de meeste honden en plaatsen waar honden lopen. Wij zijn ten einde raad, we willen hem niet kwijt want thuis en bij familie of mensen dan is het een schat van een beest. Zou iemand alsjeblieft willen reageren en of helpen met dit onderwerp?!
  Met vriendelijke groetjes, B & R van S.

 • Ronald

  Ik heb nu sinds een paar dagen een chihuahua van 4 jaar, die in het verleden is aangevallen door een grotere hond. Ik weet dat chi’s van nature niet bang zijn voor grotere honden, maar in het begin vloog hij ze bijna aan en nu word het de afgelopen dagen wel wat minder. Alleen weet ik niet of ik de juiste aanpak gebruik. Wanneer ik een grotere hond zie, en ik zie de haren rechtovereind komen. ga ik langszamer lopen en de lijn word korter, waardoor hij naast mij komt te lopen. Zodra hij aanslaat geef ik hem een por in de zij (wel zachtjes natuurlijk) en corrigeer tegelijkertijd hem met mijn stem. Gisteren werd het al wel minder en was het niet meer aanvliegen, maar bleef het bij blaffen. Alleen de rugharen komen nog steeds overeind, nu ik dit gelezen heb is het dus beter om te stoppen, de hond te kalmeren. Daarna door te lopen waarbij ik dus tussen hem en de andere hond loop en hij kort naast me loopt.. Maar moet ik hem dan nog blijven corrigeren, zodra hij aanslaat?

 • michel

  Hallo,

  Ik heb een pitbull staffordshire terrier van 1.5 jaar superlieve hond maar heel druk in haar doen en laten.
  Toen ze pup was ging ze na elke hond toe om te begroeten en ging daarbij uitgebreid op de rug liggen onderdanigheidsplasje erbij en dan spelen.
  Nu zins een maand of 3 is deze begroeting veranderd in kwispelend begroeten ff snuffelen dan spelen en dan opeens uithalen en veel lawaai en al bijten naar de andere hond ze bijt niet door maar het is super vervelend en beschamend.
  Elke keer als dit gebeurt leg ik haar op haar zij wacht tot ze kalm is dn laat ik haar zitten en doe haar riem om en loop na huis.
  Dit zelfde vooral gebeurt ook als er speelgoed in spel is dan haalt ze ook uit ze stopt wel zodra me stem verhef maar leuk is anders.
  Soms valt ze ook direct aan maakt niet uit welke hond groot klein vroegere speelkameraadjes maakt haar niks uit, soms denk ik wel dat ze langzamerhand vals aan worden is.
  Ik wil dit probleem verhelpen maar weet niet of wat ik doe goed is en ben ook beetje bang dat dit al ergere vormen aan gaat nemen of dat de tegenpartij hond ook aanvalt en uitloopt in een groot bloedbad.
  Ze is als pup ongeveer 9 keer flink gebeten door bepaalde honden in de buurt misschien dat dit ook een rol speelt in haar gedrag.

  Hoop dat u mij advies kan geven groetjes Michel

 • pat

  Hallo Angelique,

  Ik heb echt de liefste Bull Mastiff/ Bull terrier die er is!! Maar…. Zodra zij losloopt of ontsnapt ( ook aan de lijn ) benaderd ze andere honden in eerste instantie heel leuk, enthousiast kwispelend snuffelend en dan ineens uit het niets grijpt ze ze, Simba heeft nu al 2 honden serieus verwond, waardoor de diertjes geopereerd moesten worden. Gister heeft zij het weer gedaan iemand had de deur open gedaan en Simba ging uiteraard aan de wandel. De eigenaren vertelden het volgende; Simba kwam vrolijk kwispelend binnen negeerde de andere hond ( hondje ) eigenlijk volkomen en ze speelde, de mensen hadden haar zelfs binnen gelaten want t ging prima, ze negeerde het beestje, toen kwam mijn man binnen en riep haar en ze grijpt zo dat hondje! Ik heb geen geld voor dure hondentrainingen, weet jij niet een nieuw baasje die met haar aan de slag wilt of een goedkope trainer? Ikzelf denk dat een nieuw baasje het beste is, want iedereen in de buurt is nu bang van haar, ik kan r niet meer normaal uitlaten, mensen haten haar en das zo zielig want t is echt een schat van een beest! Ik hoop dat je ons kunt helpen want als t aan de gemeente ligt wordt ze ingeslapen…. MvG Patricia & Simba

  • Hallo Pat,

   Ze grijpt niet vanuit het niets, wat jij omschrijft als enthousiast is gewoon stress. Als ze echt enthousiast zou zijn, dan gaat ze niet vechten. Mijn enig mogelijke advies is: zoek snel professionele hulp!

 • d. van der weerd

  hallo,
  ik heb een ontzettende lieve rottweiler teef van 6jaar.
  zij is aardig onder apel!! heel lief naar mensen en kinderen en over het algemeen sociaal
  genoeg naar andere honden, echter heeft zij denk ik voorkeuren naar welke
  hond zij leuk kan doen en andere honden valt ze zomaar aan, zonder dat daar
  een duidelijke aanleiding voor is in mijn ogen. wat ze ook wel eens doet is eerst snuffelen met een kwispelende staart, maar haar rug haren omhoog en allert, wat al snel opvolgt dooreen aanval, het is niet echt bijten en happen ggelukkig maar ze maakt haar zelf groot en gromt. wat kan hier een reden voor zijn??

  vriendelijke groet,
  Diana van der Weerd.

  • Hallo Diana,

   Wanneer ze het gedrag vertoont dat jij aangeeft, dan ervaart ze de andere hond als bedreigend, het geeft haar veel spanning. Haren omhoog is een signaal dat de adrenaline stijgt, dit is stress. Het grommen is hier een gevolg van. Wanneer ze nog meer stress krijgt zal ze gaan happen of zelfs bijten.

   Zorg er dus voor dat ze zich veilig voelt. Hiervoor zul je je goed moeten verdiepen in hondencommunicatie, stresssignalen en hoe jij een goede begeleiding kunt geven.

   In de training How2Talk2Dogs leer je dit en nog veel meer.

 • Priscilla

  Beste Angelique,

  Ik heb sinds een maand een Amerikaanse Stafford van 8 jaar, het is een teef.
  Ik heb haar uit het asiel meegenomen en daar gaven ze aan dat ze een fokhond is geweest en gedumt is toen ze op haar 8ste nogmaals zwanger werd.
  het is een preachtbeest en ze is zo ontzettend lief naar mensen.
  Ze slaapt veel en doet nooit iets wat ze niet moet/mag doen.
  dus eigenlijk de ideale hond.
  Waarom stuur ik dan een bericht zou je denken.
  Nou mijn hond probeerd continue andere honden aan te vallen.
  Wanneer je met haar buiten loopt gaat het altijd goed, tot er een andere hond gesignaleerd wordt.
  In het begin gaat het dan allemaal nog goed, tot de andere hond in haar ‘persoonlijke ruimte’ komt.
  Wanneer dit gebeurd valt ze, zonder te waarschuwen, aan.

  Ik heb uw advies gevolgt en geprobeerd om met haar en met iemand anders samen de honden uit te laten en hierbij parallel aan elkaar te lopen.
  Altijd gaat het goed, tot we proberen dichter bij elkaar te komen.
  Wanneer de andere hond dan iets te dichtbij komt voor haar gevoel, vliegt ze erop af.
  Ik merk ook dat wanneer ik met haar over straat loop, zij andere honden probeerd te ontwijken.
  Ik weet nu dus niet goed wat ik precies moet doen.
  Moet ik echt altijd andere honden blijven vermijden, omdat zij dit aangeeft, of moet ik juist voet bij stuk houden en blijven proberen om haar met andere honden om te kunnen laten gaan?

  Ik weet niet wat ik moet doen, hoe ik dit het beste kan doen en wat het beste voor mijn hond is.
  Ik zou uw advies erg op prijs stellen!

  Met vriendelijke groet,
  Priscilla

  • Hallo Priscilla,

   Luister goed naar je hond, als zij aangeeft geen contact te willen is daar niets mis mee. Belangrijk is dat ze zich ontspannen kan voelen. Wellicht kun je op zoek naar honden waarbij ze zich wel fijn voelt.

   Bij het parallellopen moet je ervoor zorgen dat ze ontspannen blijft, dus de afstand moet groter blijven. Zo te lezen zijn jullie te snel dichterbij gegaan. Dit vertrouwen opbouwen kan echt wel een tijd duren!! Belangrijk hierbij is ook om de lichaamstaal heel goed te kunnen observeren. En in hoeverre ze het uberhaupt aankan om dichterbij een andere hond te komen is natuurlijk ook sterk afhankelijk van haar ervaringen in het verleden. Bij trauma’s bijvoorbeeld is er echt professionele begeleiding nodig. En het kan ook zijn dat ze altijd een bepaalde afstand nodig heeft.

  • Miklo Suave

   Hoi Priscilla ,

   Ik heb een stafford van bijna 2 jaar ( Reu en gecastreerd ) en ik merk dat vrijwel alle staffords ongeveer hetzelfde hebben.

   Als ik mijn hond los laat lopen is er in principe niks aan de hand. Als ik een tennisbal of stok bij mij heb is alle aandacht op de baas en kan ik in principe overal los met hem lopen. ( De problemen komen dan meestal als andere mensen hun hond los hebben lopen en als die dan continu mijn hond belagen . Toch geeft hij het dan altijd netjes eerst een paar keer aan voor dat hij uitvalt. )

   Het probleem is voornamelijk als ik met hem aan de riem loop op smalle paden e.d. Hierdoor loop ik meestal recht op iemand af . Aan de riem is er meestal toch altijd een zekere spanning . Ik woon ook midden in het centrum van Utrecht en een langere riem is daar ook geen optie.

   Ik heb al een paar keer gehad dat mijn hond op een te smal pad uitvalt naar een klein hondje . Eerst vond ik het genant maar nu vind ik het voornamelijk zielig voor mijn hond dat ik hem push in een situatie die hij niet leuk vind. Ik ga er voortaan op letten om deze situaties te vermijden en hem niet meer te corrigeren. Ik heb hem een paar keer op zijn zij gelegd en ik merk ook dat dit totaal niet werkt.

   Mijn advies is , als jouw hond ook een vreselijke fixatie heeft op tennisballen en stokken. Neem altijd 1 van de 2 mee. Als ik ergens loop en ik laat deze even zien dan is zijn aandacht gelijk op mij . Als je deze niet hebt dan kun je het beste een boogje om een hond heenlopen. Staffords kunnen heel goed met BEPAALDE honden samen , maar het zijn voornamelijk honden die graag samen met de baas zijn . Mijn hond zoekt het iig niet zelf op .

   Groeten Nils

 • Tina

  Goedemorgen Angelique
  Wij hebben sinds kort een hond uit de dodingstation uit Hongarije, Hij moet uiteraard alles nog aanleren maar is erg leegierig. Hij is 1 jaar en erg lief. Buiten is hij erg onzeker en angstig. Ik las op de site dat een tuigje niet goed is en heb nu een halsband gehaald en dat werkt beter. Als hij een andere hond ziet is hij bijna niet te houden. Trekken grommen en eerst wordt er genuffeld en ineens valt hij aan. Ik probeer die situaties uit de weg te gaan maar het lukt niet altijd. Nu is het zo dat we ook drie poezen hebben en die zitten nu de hele tijd buiten, ze durven niet naar binnen te komen en Sam staat voor de schuifpui te trillen als hij ze ziet. Heeft u misschien een tip hoe ik ze aan elkaar kan laten wennen, bij voorbaat bedankt. Met vriendelijke groet Tina Lammers

  • Angelique van Kuijk

   Hallo Tina,

   Ik zou je adviseren om hiervoor echt gedragsbegeleiding te nemen. Een hond uit het buitenland, die op straat geleefd heeft en waarschijnlijk trauma’s heeft is niet makkelijk. Hiermee zeg ik absoluut niet onmogelijk, maar het vergt wel deskundige begeleiding!

   Voor wat betreft het eerste deel van je reactie, geef je aan een halsband te hebben i.p.v. een tuig. Op mijn site heb je in iedergeval niet gelezen dat een tuig niet goed is, want ik adviseer juist een tuig. Zeker bij honden die uitvallen. Wanneer ze nl. aan de halsband “hangen” geeft de halsband veel druk op de adamsappel, waardoor het lichaam juist adrenaline aanmaakt, hierdoor wordt het vechtgedrag alleen maar vergroot. Mijn tweede advies is dus; laat hem weer aan het tuig uit!! En ga werken aan dit gedrag. Wat nodig is, is dat je hem gaat begeleiden in het vertrouwen krijgen in andere honden.

   Voor wat betreft je vraag over de poezen, durf ik hierover langs deze weg geen advies te geven, want dat zou ik echt moeten zien. Realiseer je dat het een hond is die zelf voor zijn overleving heeft moeten zorgen en de jacht op een poes inzetten zal niet ongewoon zijn voor deze hond. Dit zal waarschijnlijk veel tijd en zorgvuldige begeleiding nodig hebben.

 • Carla Rosierse

  Een leerzaam artikel, mijn hond valt alleen uit naar honden waar zij in het verleden al door aangevallen is, andere honden treedt zij normaal tegemoet. ik zie niet hoe je dat nog kan beinvloeden, want het gebeurt alleen als de andere hond uitvalt, maar toch heel vervelend.

  • Angelique van Kuijk

   Hallo Carla,
   Wanneer je hond uitvalt naar honden waardoor zij in het verleden aangevallen is en deze vallen weer uit is het heel logisch dat zij afstandsvergrotende signalen gaat geven. Ze vertrouwt het niet. Zorg ervoor dat jezelf rustig blijft en de afstand groter maakt door met haar een boog te lopen of helemaal weg te draaien van de honden en rustig de andere kant op te lopen. Wat je het best zou kunnen doen is met die mensen afspreken om op een groot stuk gras of parkeerplaats op voldoende afstand parallel te gaan lopen, waardoor de honden weer met elkaar kunnen communiceren en vertrouwen naar elkaar kunnen opbouwen. Wanneer ze ontspannen blijven kun je de afstand stapje voor stapje verkleinen. Het is hierbij wel zaak om goed naar de kalmerende signalen te kijken om te kunnen voorkomen dat ze de situatie niet meer aankan. Je kunt dit zelf proberen en wellicht lukt het. Mocht het niet lukken, dan is het verstandig om hierin begeleiding te vragen. Je kunt het dus nog zeker beïnvloeden of liever gezegd begeleiden.
   Succes en laat nog eens weten hoe het gaat!
   Hartelijke groet, Angelique van Kuijk