Waarom je blaffen niet moet corrigeren

Leer waarom jouw hond blaft

Wanneer ik met mijn hond op straat loop gebeurt het met regelmaat dat we honden tegenkomen die gaan blaffen wanneer ze ons zien lopen. Je kent het misschien wel, of misschien blaft jouw eigen hond wel wanneer je met hem aan het wandelen bent.

De meeste mensen reageren direct door tegen hun hond te zeggen: “Doe niet zo stoer, die hond is veel te groot is voor jou!”.  Anderen worden boos op hun hond wat varieert van “foei” tot van alles schreeuwen. Helaas zie ik ook wel gebeuren dat de hond een correctie met de riem krijgt of een andere fysieke correctie. Op één of andere manier generen mensen zich wanneer hun hond op straat naar andere honden blaft. Hij mag het niet doen, maar waarom niet? Het is zijn manier van communiceren.

Weet je eigenlijk waarom jouw hond blaft?

Een blaffende hond heeft altijd een gegronde reden: hij is bang, wil spelen, voelt zich alleen, is blij,  vindt dat de andere hond afstand moet houden, is gespannen, is gefrustreerd, hij waarschuwt je. Dit zijn zomaar een aantal redenen en mag hij hiervoor niet blaffen?

Wanneer je het blafgedrag van je hond leert herkennen, kun je hier effectief op reageren. Dit is essentieel om het blafgedrag in goede banen te leiden. Wanneer jouw hond blaft omdat hij bang is, moet je je hond gaan helpen zijn angst te overwinnen. In een roedel waarschuwen honden elkaar bij onraad. Wanneer jouw hond daarom blaft vindt hij ook daadwerkelijk dat er onraad is. Hiervoor mag je hem bedanken. Wanneer je duidelijk aangeeft dat je het gezien hebt en er zorg voor draagt, zal jouw hond niet overmatig blijven blaffen. Dus wanneer jouw hond extreem veel blaft, dan zul je hem moeten gaan helpen om de situatie(s) beter aan te kunnen.

Een hond doet nooit “alsof”, een blaf moet dus altijd serieus genomen worden! Normaal gesproken blaffen honden niet overmatig, behalve wanneer wij er niet, òf verkeerd op reageren. Wanneer je je meer verdiept in het blafgedrag ga je begrijpen waarom je een hond nooit moet corrigeren voor een blaf.

Er zijn 6 soorten blaf te onderscheiden. Op elke blaf moeten we reageren, behalve op het blaffen voor aandacht, alleen deze soort blaf moet je negeren. Je moet je hond dus goed kunnen lezen, om te weten of het daadwerkelijk aandachtsblaffen is. Want vaker is er een andere oorzaak en helpt negeren niet.

Begrijp jij een blaffende hond? Ken jij het verschil tussen een blaf die zegt:”ik voel me alleen, laat mij niet achter” en een blaf die waarschuwt:”Kom niet dichterbij, want misschien bijt ik dan wel”? Wil je vast oefenen in hondentaal?

Test hier je kennis van blafgedrag >>

Blaffen is een natuurlijke manier van communiceren. De hond “verteld” zo wat zijn emoties op dat moment zijn. Wanneer een hond echter veel of zelfs overmatig blaft is het verstandig om hier aan te werken, want veel blaffen houdt zichzelf altijd in stand of kan zelfs erger worden. Afgezien van het feit dat dit hinderlijk is voor de omgeving van de hond is dit niet bevorderlijk voor de fysieke en psychische gezondheid van jouw hond.

Meer lezen over blafgedrag?

Boek: Turid Rugaas -“Blafgedrag van honden”

Meer artikelen: op deze site van puppies en honden

 • Margreet Lammerts

  Hallo,

  Ik heb een lieve drentsche patrijs Boris van 9 jaar. Luistert goed, Blaft zelden, maar is erg op mij gesteld. We denken er over na om een pup erbij te nemen. Wij denken dat de pup veel kan leren van onze drent.
  Onlangs kwam er een kennis met een pup bij ons langs. Als ik Boris dan observeer weet ik niet of hij het wel leuk vind. Hij blaft constant tegen de pup., is niet agressief. Boris speelt ook wel met de pup, maar te ruig mijnsinziens.
  Dat blaffen kan ik niet plaatsen. Een pup is toch geen bedreiging o.i.d. Ik denk jaloezie. Als er een pup bij zou komen, ben ik ook degene die er mee gaat trainen. Maar in harmonie met beide honden dan.

 • Samantha Schoonen

  via te googlen, kwam ik hier terecht, omdat ik eigenlijk op zoek was hoe ik mijn 2 honden moet corrigeren, ik zal ze in het kort omschrijven, ze zijn nu 6 weken in nederland, ze zijn nu 1 jaar en een 10 maanden. ze zijn geboren en opgegroeid in roemenie op een open veld met veel honden. brood als voedsel gehad. hier binnen zijn ze lief, lopen sinds kort redelijk aan de riem, maar gaan heel erg tekeer als we vooral honden tegen komen, soms ook mensen. hoe kan ik hun het beste helpen?

 • danielle haneveld

  Hoi ik heb een boomer van bijna drie en pas gecastreerd. Mijn hond bladt naar alle honden op een manier dat hij wilt gaan vechten.wanner er een hond naar hem toe komt reu of teef dan bijt hij.ik zou zo graag willen dat hij gaat spelen met andere honden maar durf hem niet los te laten als er andere honden zijn.ik ben bang dat hij gaat bijten en er een gevecht komt of dat hij die andere hond pijn doet.hoe moet ik hem “straffen” en hem het omgaan met andere honden aanleren. Vrgr

 • Monique Berlemon

  Hallo,

  Ik heb een jack russel van 2 jaar oud. Heb hem als pup gekregen. Hij is ontzettend lief en erg druk. Het volgende probleem speelt hier. Als ik met hem aan de lijn loop kan hij enorm blaffen naar grote donkere honden. Als hij los n het park speelt heeft hij hier geen last van en speelt hij met dit soort honden. Hij vertoont dit gedrag ook als er beesten op televisie zijn, dan gaat hij ook enorm tekeer!! Wat kan ik hieraan doen want vind dit erg vervelend!

  • Angelique van Kuijk

   Hallo Monique,

   Veel honden bouwen meer spanning op aan de lijn, omdat ze dan niet goed kunnen communiceren en natuurlijk ook het gevoel hebben niet weg te kunnen of te kunnen doen wat ze wilen, dit geeft spanning en uit zich in blaffen. Wat je in iedergeval kunt doen is wanneer je met hem aan de lijn loopt een grote boog lopen wanneer je andere honden tegenkomt. Doe dit op een ontspannen manier! De afstand moet zo groot zijn dat hij ontspannen kan blijven. Afhankelijk van wat de oorzaak is kan dit helpen of zul je meer begeleiding moeten krijgen. Voor wat betreft de TV zul je hem moeten begeleiden om rustig te kunnen blijven bij het zien van beesten op TV. Hiervoor begin je te oefenen op een grote afstand, waarop hij nog rustig is en beloon je het gedrag. Ga dan stapje voor stapje de afstand kleiner maken. Ook hiervoor is het afhankelijk of dit werkt van wat de oorzaak is. Daarom is het altijd lastig om via deze weg antwoord te kunnen geven, maar wellicht helpt dit je al. Neem anders contact met mij op. Succes!

 • Cally

  Hallo!

  Ik heb sinds 4,5 maand een hondje uit het buitenland. Zij is nu ongeveer 10 maanden oud. Ze is ontzettend lief en we zijn in de tijd dat ze bij me is ontzettend veel kleine dingetjes tegen gekomen (vooral angsten) die we allemaal hebben weten op te lossen. Haar angst voor grote honden was enorm, zelfs zo erg dat ik me afvroeg of het ooit over zou gaan, eigenlijk gaat het super goed. Helaas is bij het uitlaten aan de riem of met meerdere honden ze altijd enorm aan het blaffen. Mensen hebben gezegd dit te moeten corrigeren, maar hier geloofde ik eigenlijk niet zo in. Toch op verschillende geprobeerd dit op te lossen, ook door te corrigeren maar dit maakt het misschien nog wel erger. Inmiddels snap ik wat de bedoeling is en denk ik te weten waarom ze blaft (ik denk onzekerheid en geen houding weten te geven). Hoe ik zelf moet reageren, ik ben ten einde raad.

  Iemand tips??

 • Jolanda van Dam

  Goedemiddag, ik heb een vraagje over het blaffen van onze pup van 4 maanden. Het is een kruising border collie x kooiker. Een zacht karakter en echt heel lief. Beetje verlegen, maar als ze klaar is met de kat uit de boom kijken komt ze los. De laatste dagen blaft ze tegen ons als ze met je wilt spelen of naar de tuin wilt en jij moet de deur open doen. Normaal geen probleem. Alleen willen wij weten of we daar op in moeten gaan of juist negeren, omdat ze anders door krijgt dat als ze blaft zij haar zin krijgt in wat ze zou willen. Of als je ze negeert dat je ze dan juist demotiveerd om naar je toe te komen voor aandacht of omdat ze iets graag wilt.

  Graag uw antwoord hierop.

  Groetjes,
  Jolanda

 • Tonneke

  Hallo.
  Ik heb een dwergkeesje. Het is een superlief hondje. Wij hebben hem op 4 jarige leeftijd uit het asiel gehaald. Wij zijn baasje nummer 5 voor ons hondje. Hij is helaas tot 4 x toe “gedumpt” in het asiel.
  Nu hebben wij hem inmiddels alweer 4 jaar en hij is een geweldige huisgenoot geworden op één punt na. Hij blaft. En dan bedoel ik ook echt blaffen. Op alles. Op mensen, dieren, een blaadje wat beweegt en vaak ook als er helemaal niets beweegt of te zien is. Ik noem het blaffen op gebakken lucht. Vaak denk ik dat hij blaft om te blaffen. Tijdens het blaffen is hij ook gewoon vrolijk en staat hij lekker te kwispelen met zijn staart. En wat wij ook proberen, letterlijk alle diervriendelijke tips geprobeerd die ik op internet heb kunnen vinden of die mensen tegen mij vertelden. Ik weet niet wat zijn vorige baasjes hem wel of niet hebben geleerd. Als ik er wat van zeg dan doet hij heel lief zijn kopje scheef, kijkt me aan met zijn bruine kijkers en blaft vrolijk verder.
  Mijn vraag is nu: hoe leer ik hem na al die jaren dit gedrag af? Hij kan het blaffen echt een uur volhouden. Soms is hij er zelfs helemaal schor van, maar niets houd hem tegen.

 • Mieke

  Hallo Angelique,

  Mijn cocker is een lieve kerel die ik voor geen goud zou willen missen. Doch hij blaft tegen andere honden als hij ze reeds van ver ziet aankomen. Indien hij los is vertoont hij dit gedrag niet, dan is de wereld één speelplein, maar hij kan nu eenmaal niet altijd los want hij heeft een sterk ontwikkeld jachtinstinct en gaat achter alles aan wat beweegt en dan hoort hij me gewoon niet meer.
  Is hij aangelijnd dan blaft hij toch wel erg lelijk tegen die andere honden, de meeste mensen ontwijken ons en dat is toch wel spijtig zowel voor hem als voor mij.
  Alles wat hierboven reeds gezegd is heb ik al geprobeerd, mijn hond is nu anderhalf jaar en het wordt alleen maar erger.
  Heeft u misschien nog een suggestie?

  Groetjes,
  Mieke

 • kim

  Beste Angelique,
  Ik ben ten einde raad.
  Ik heb een kruising tussen een chihuahua en keeshond.
  Zij blaft naar iedere hond ze is er zelfs een keer 1 aangevlogen.
  Ze kan alleen spelen met haar zusje en dat is soms ook heel heftig.
  Tegenwoordig blaft ze ook naar iedere persoon ik schaam me dood en weet soms niet wat ik moet doen.
  Ik kan niet zien of ze bang is of blij ik heb daadwerkelijk geen idee

  kan jij me helpen?

  Groetjes kim

  • Angelique van Kuijk

   Beste Kim,

   Blaffen kan verschillende oorzaken hebben zoals je in het artikel kunt lezen. Uit je korte omschrijving lijkt het erop dat ze veel spanning opbouwt bij het ontmoeten van honden. Wanneer dit elke keer gebeurt en je haar niet begeleid bij het om leren gaan met bepaalde situaties, kan het zijn dat ze steeds meer spanning opbouwt. Je schrijft dat ze tegenwoordig ook blaft naar iedere persoon, hieruit maak ik op dat de prikkels haar teveel worden. Om goed te kunnen beoordelen van waaruit jouw hond blaft en je te kunnen adviseren wat je kunt doen, kun je het best even contact met mij opnemen. Ik zou je hier zeker in laten begeleiden, om erger te voorkomen. Je gaat tijdens de lessen leren hoe je jouw hond zo kan begeleiden dat ze meer zelfvertrouwen gaat krijgen in deze situaties. Hierdoor kan ze meer ontspannen blijven, waardoor ze niet meer in het blaffen vervalt.

   Hartelijke groet,
   Angelique van Kuijk
   Kangani |Mens en Hond in Balans / Ideale hondenbaas.nl

 • Jacqueline

  Beste Angelique,

  Met veel interesse heb ik jouw artikel over blaffen bij honden gelezen.

  Wij hebben een Labrador van ruim 1 jaar oud. Hij is opgegroeid bij de ouders van mijn vriend die ook een Jack Russel en een Teckel hebben.
  Nu hebben wij zelf een huis gekocht en zijn we druk bezig met verbouwen.
  Wij en onze hond logeren nu bij mijn ouders (waar hij voorheen ook om het weekend kwam).
  Sinds enkele weken blaft hij tegen alle honden die hij onderweg tegenkomt, terwijl hij dat voorheen nooit deed en op alle honden vrolijk afstapte. Vanmorgen leek het goed te gaan, hij ging zelfs voor de hond die hem tegemoet kwam op de grond liggen, maar toen de hond bij hem was sprong hij op en begon hard tegen deze hond te blaffen.
  Ik weet niet goed hoe ik dit aan moet pakken en merk dat mensen met andere honden uit de buurt met een boog om hem heen lopen, terwijl het verder een schat van een hond is.

  Alvast dank voor uw reactie.

  met vriendelijke groeten,

  Jacqueline

 • marja

  Goedenmiddag,
  Ik heb een Jack Russel van drie jaar.Hij heeft in het begin van zijn leven bij andere mensen gezeten en heb hem gekregen toen hij ongeveer twee was.
  Mijn probleem is als ik wil gaan schoonmaken of stofzuigen dat hij dan heel erg gaat blaffen.Is een angstig blafje.Hij gaat dan ook zitten poepen en dat doet hij heel anders dan we buiten lopen.
  Wat zou dat kunnen zijn.Ik heb nu al alles geprobeerd om hem niet te laten blaffen.

  • hoi marja,

   dit hebben wij met onze hond ook gehad. je moet er voor zorgen dat je hond de stofzuiger als iets postiefs gaat zien. we hebben hem met de slang geaaid(zonder dat de stofzuiger aan stond) en hem er zo mee kennis laten maken. als hij het goed doet beloon je hem. het is belangrijk dat je hem NIET beloond als hij bang is, dat werkt averechts. Als je hond begint te trillen hoeft dat niet te betekenen dat hij bang is, vaak is dit ook dat hij de situatie aan het verwerken is. En zo ga je steeds een stapje verder. Hou de oefen momentjes kort en zorg dat je positief afsluit. Onze hond vindt de stofzuiger nog steeds niet super maar ik kan gewoon om hem heen zuigen zonder dat hij wegloopt of gaat blaffen.

   Succes!!

 • riekje harms

  ik vind dit een zeer belangrijk artikel juist ook in verband met mijn eigen hond die al te graag blaft.
  ik zou het graag willen afdrukken om het vaker te kunnen lezen, maar dat kan niet geloof ik.
  veel mensen zullen hier van leren. ik heb oom het boekje van Turid Rugaas op mijn
  verlanglijstje geplaatst.

  • Angelique van Kuijk

   Hallo Riekje,

   Dank je, je kunt wellicht de tekst kopiëren en in een worddocument plakken, zodat je het voor jezelf uit kunt printen. Je mag het ook met anderen delen, dan wel graag de bronvermelding erbij zetten.

 • patty

  hoi Annemarie
  ik heb thuis een heel lief hondje,ze blaft niet.ook niet als de bel gaat etc.
  maar zodra we na buiten gaan begint het.
  af en toe blaft ze na mensen toe,ik hou haar dan kort,en spreek haar van te voren aan,soms helpt dat,maar soms ook niet.het word wel minder nu.
  maar het begint meer als ze een hond tegen komt,dan blaft ze,ook al hou ik haar kort .ik denk dat het een soort angst is bij haar..
  ik wandel namelijk samen met nog een andere hond,deze blaft niet,en vind alles best….
  soms gaat het ook heel goed met andere honden,dan blaft ze niet,denk omdat ze de honden al kent,
  wat kan ik hier aan doen.
  om het blaffen af te leren.ik hou haar zelf kort,en spreek haar aan,als er een hond in zicht komt.maar dit helpt helaas niet
  alvast bedankt voor je reactie
  groetjes patty

  • Angelique van Kuijk

   Hallo Patty,

   Je benoemt het blafgedrag zelf als gevolg van angst en dat kan. Je moet haar goed gaan observeren of hierbij hulp inschakelen om te kijken wat de motivatie, de reden achter het blaffen is. Is ze bang, wil ze spelen, vind ze dat de andere hond afstand moet houden, is ze erg gespannen, is ze gefrustreerd? Dit zijn zomaar een aantal redenen.

   Wat blaffen altijd met zich meebrengt is een spanning dus ik kan je in ieder geval adviseren om de lijn niet meer kort te maken, want dit levert extra spanning op. Je schrijft niet HOE je haar aanspreekt, is dit boos, rustig, voel je zelf spanning?

   Waar je mee kunt beginnen is de lijn op de gewone lengte houden van hoe je normaal met haar loopt. Voor de hond is het fijn als ze wat ruimte hebben, ik adviseer hiervoor minimaal een 3m lijn. En wat je dan gaat doen is zodra je iemand met of zonder hond ziet naderen zet je een boog in. De afstand die je hiermee creëert moet zo groot zijn dat ze niet blaft. Het kan dus zijn dat je op straat over gaat steken of van een bospad af gaat wijken. Wat er dan gebeurt is dat de hond in ontspanning komt en op deze manier leert met de situatie om te gaan. Bogen lopen is natuurlijke communicatie. Wanneer je merkt dat ze op die afstand niet meer blaft kun je de bogen kleiner gaan maken.

   Je kunt rustig tegen haar praten als haar dat gerust stelt en als je dat ook in andere situaties doet. Zorg dat je zelf kalm bent. En mocht je haar boos toespreken, doe dat niet meer, dat geeft ook alleen maar meer spanning.

   Hou er rekening mee dat hier een aantal weken of zelfs maanden overheen kan gaan. Maar dan heb je wel een hond die zelfvertrouwen heeft en lekker in haar vel zit.

   Succes en laat nog eens weten hoe het gaat.

 • Anne-kai

  Hallo,
  Blaffen, je zou bijna zeggen dat het went.
  Mijn ouders hebben een smous hond, deze heeft twee jaar geleden een nestje van drie pups gehad. Een van deze pups hebben ze gehouden. Een heel actief maar ook aanhankelijk hondje. Waar de mensen zijn is zij ook, zo gauw we in de tv kamer zitten gaat ze daar ook naar toe. En het liefst kruipt ze dan meteen bovenop je! Als pup is ze samen met mijn moeder naar een honden cursus geweest. Het is een leergierig hondje en kon eigenlijk al wat basis dingen toen ze aan de cursis begon. Hierdoor mocht ze in een wat oudere groep beginnen. Ze is hier enorm overrompelt door de andere honden, als alles los moest en met elkaar moest spelen kwam ze blaffend tussen de mensen staan. Het blaffen is vanaf het eerste moment erg geweest, zo gauw ze maar een hond ziet gaat het geluid aan! Ze is ook altijd erg zenuwachtig, met zo goed als alles. Je hoeft maar een koekje voor ze te pakken, dan gaat ze meteen zitten al kan ze bijna van de spanning niet meer stil zitten ook begint ze te klapper tanden. Dit zenuwachtige gedrag zie je ook bij andere honden. Nu wonen mijn ouders redelijk buitenaf en komen ze altijd dezelfde honden tegen, maar elke keer is de begroeting met hard geblaf.

  Ik woon inmiddels in Arnhem, en de honden zijn regelmatig hier. Dan vinden ze het heerlijk om in het park te rennen. Hier kom ik natuurlijk ook honden tegen, en het zijn vooral de grote honden die bij haar het allarm af laten gaan. Als ze los lopen op een grote weide en er komt een hond aan zal ze er heel hard blaffend op af rennen, en blijft er maar tegen blaffen. Je ziet aan haar dat ze er eigenlijk wel aan wil ruiken maar het niet durft. Door haar gedrag lijkt het alsof ze een hond uitdaagt, door het er naar toe rennen en er weer vanaf en te blaffen. Zo gauw de andere hond dit als een spel ziet dan gaat het mee rennen, en dan slaat het blaffen over in een soort histerisch geblaf. Ik probeer haar dan gerust te stellen, maar dat lijkt allemaal niet meer binnen te komen. Ook zie je dat ze dekking zoekt bij onze andere hond(wat ook nog eens haar moeder is). Die inmiddels ook vaker blaft door het gedrag van de jongste.

  Spelen vind ze ook erg lastig, niet zo zeer met mensen. Ze vind spelen echt heel erg leuk, zeker wanneer er een bal in een sok zit dat is helemaal geweldig. Maar spelen met andere honden doet ze niet, en je ziet dat ze het wel wil maar dat ze het door haar eigen spanning en over enthousiastme niet kan. Wel speelt ze onze andere hond(de moeder) alleen die is vrij dominant, en speelt ook heel ruw. Ze crossen dan door de wij, waar de moeder achter haar aan zit en ze ook echt overbeukt. Al lijkt ze dit ook niet erg te vinden want zee daagt het zelf uit door in haar achter poten te happen en dan heel hard weg te rennen.

  Maar hoe krijgen we haar nou minder onzeker, ze luistert heel goed. Maar lijk commando’s alleen binnen enkele seconden weer vergeten te zijn. En ze wil juist alles zo goed doen. En dat blaffen naar andere honden uit angst en onzekerheid, hoe kun je dat nu het beste aanpakken? En in combinatie met de andere hond erbij, die juist alles was prima vind. Die is er namelijk altijd bij. Als ze aan de riem zit dan kan ik haar laten zitten en late zien dat er niks gebeurd als een hond langs loopt. Maar vaak lopen andere honden los, dus die komen dan naar haar toe, wat bedreigend voelt. En als ze zelf los loopt dan blijft ze nog even bij me maar dan sprint ze er vandoor naar een hond? Valt dit nog op te lossen of zit dit gewoon in de aard van het beestje?

  Mvg Anne-kai

  • Angelique van Kuijk

   Hallo Anne-Kai,

   Hier valt zeker nog aan te werken! Ze heeft zo te lezen al wel wat negatieve ervaringen met honden, dus het zal een combinatie moeten zijn van beter managen aan de ene kant en aan de andere kant werken aan haar zelfvertrouwen. Dit laatste kan heel goed met TTouch.

   Het best is om een gedragstherapeut in te schakelen die niet met correcties werkt, want het gaat niet om het “afleren” van het gedrag, maar om jullie hondje beter te leren omgaan met deze situaties en zelfvertrouwen op te bouwen.

   Natuurlijk kun je contact opnemen met mij, maar misschien vind je het fijner om iemand bij jou in de buurt in te schakelen. Kijk dan eens op http://www.ikwileenbravehond.nl. Alexandra werkt vanuit dezelfde visie als ik en ik kan je haar van harte aanbevelen.

 • Annemarie van gool

  Help.!!!!!!!!!
  Onze chihuahua (teefje) van bijna 2 jaar blafte de eerste maanden tot ong 1 jaar bijna nooit
  Nu wordt het een hel, blaft op alle geluiden buiten vooral van de buren
  Binnen als ze iets ziet door de ramen blaft ze en het ergste is dat ze echt door het lint gaat op de televisie, voornamelijk als ze dieren ziet, ze blaft en gromt dan echt agressief.
  Van negeren,afleiden,(ook boos) worden. Niets helpt
  Ik weet dat boos worden en schreeuwen dat ze moet stoppen niet helpt maar je wordt er zelf echt gek van.
  Wat kan ik doen en ook mijn man want die wordt er nog gekker van
  Ik hoop echt dat het kan verminderen want ik ben zo gek op het beestje maar dit kan voor de hond zelf toch ook niet leuk zijn.
  We hebben ook een Mechelse herder van 6 jaar en die blaft eigenlijk nooit, wel op commando ( het ergste is dat ook zij nu soms ineens blaft omdat ze denkt dat er brand is denk ik omdat de chihuahua zo tekeer gaat)
  Mvgr Annemarie van gool

  • Angelique van Kuijk

   Hallo Annemarie,

   In het artikel schrijf ik voornamelijk over het blaffen met een reden, in de regel een prikkel van buitenaf. Hoe jij het gedrag van jouw Chihuahua omschrijft klinkt meer als chronische stress. Wanneer een hond (en mens natuurlijk ook) een te hoog stresslevel heeft en dit lang duurt word ze prikkelgevoeliger en gaat ze voor steeds meer prikkels blaffen. Hierdoor ontstaat ook stress en bouwt dit eigenlijk alleen maar verder op. De oorzaak moet dus gezocht worden in waar zij haar stress in eerste instantie oploopt. Dan moet er een stressreductieplan gemaakt worden en zal het blaffen weer afnemen als haar stresslevel weer gedaald is. Zoals je zult begrijpen kan ik hiervoor geen standaardadvies geven en moet ik echt gaan onderzoeken samen met jullie waar de oorzaak ligt. Ik kan jullie dan begeleiden in de aanpak van de oorzaak en het reduceren van de stress. Wanneer je hieraan wilt werken, neem dan even contact met mij op via angelique@kangani.nl