Waarom jouw hond niet komt als je hem roept

Blij en ontspannen hierkomen

Eén van de meest voorkomende ergernissen van hondeneigenaren is dat hun hond niet altijd komt wanneer ze hem roepen. Wanneer je dan geïrriteerd raakt, omdat je bv. naar je werk moet of een andere afspraak hebt, dan roep je hem nog een keer vanuit deze emotie. Of als je geleerd hebt dat een hond die niet luistert jou de baas wil worden, dan wordt je misschien boos of onzeker. Nog een keer roep je je hond met deze boosheid of onzekerheid in je stem. Resultaat: jouw hond komt nog minder snel. Hij loopt langzaam naar je toe en zijn oren zijn naar achteren, zijn houding is laag. “Mooi”, denk je, hij weet dat ik de baas ben. Wat er in werkelijkheid gebeurt is dat jouw hond je probeert te kalmeren.

Honden zijn van nature conflictvermijdend. En zeker in de groep willen ze conflicten vermijden om samen in harmonie te kunnen leven. Hierbij speelt het instinctieve doel tot overleven van de soort en van het individu een essentiële rol.

Honden hebben om conflicten te vermijden een heel arsenaal aan signalen, ook wel kalmerende signalen genoemd. Of zoals ik het zelf interpreteer communicatiesignalen. Zoals in bovenstaande voorbeeld de hond langzamer gaat lopen en misschien niet rechtstreeks naar de eigenaar loopt, wegkijkt, wellicht nog een plas doet. Allemaal om de geïrriteerde, boze of onzekere eigenaar te kalmeren.

Wanneer je zelf in de taal van de hond gaat communiceren, dan geef je ook aan geen conflict te willen en zal jouw hond veel makkelijker bij je komen. Een aantal kalmerende signalen kunnen wij zelf ook toepassen en zijn heel effectief.

Wat zijn nog meer voordelen van communiceren met kalmerende signalen? Omdat jouw hond ervaart dat je hem begrijpt krijgt hij meer vertrouwen in jou. Je kunt ook op deze manier naar andere honden communiceren, zodat zij jouw hond rustiger benaderen. Je hond reageert direct op je omdat hij deze taal begrijpt. Wanneer hij bv. druk gedrag, als opspringen, vertoont kun je er heel simpel met kalmerende signalen voor zorgen dat hij stopt met springen. Met deze signalen geef je ook duidelijk jouw grenzen aan op een manier die jouw hond begrijpt.

Kortom; communiceren met kalmerende signalen geeft een verbindende relatie waarin vertrouwen en een gevoel van veiligheid heerst, hierdoor zal jouw hond graag bij je komen!

  • Ammablacknigga

    ja”Ik ben akkoord met dit artikel”Als ik mijn Rottweiler met een heel kalmerende stem roept dan komt hij zonder een of ander probleem rennet naar me toe…

  • goed artikel, voor mij reden genoegn om mij in te schrijven voor uw nieuwsbrief!